Du befinner dig just nu på Nodras stagingmiljö. Gå till nodra.se

foto av en villa i sommarskrud

Fiber till villa

Investera i enkelhet och trygghet. Vi levererar fiber till din villa som en del av vårt viktiga samhällsuppdrag – att bidra till en bra vardag i Norrköping. Med Nodras fiber får du förutom en snabb och säker uppkoppling alltid en öppen lösning där du fritt och enkelt kan välja bland ett stort utbud av tjänsteleverantörer för internet, tv- och telefonitjänster.

Pågående fiberutbyggnad

Så här går hela processen till, från beställning till att du är uppkopplad.

1. Skicka en intresseanmälan eller beställning

Om du har fått ett erbjudande i samband med att vi bygger ut fiber i ditt område, eller om du vill efteransluta dig, kan du välja mellan att beställa via blankett eller e-tjänst som du hittar på sidan blanketter och e-tjänster. När vi har tagit emot beställningen får du en bekräftelse. Om du inte har fått bekräftelsen inom en vecka kan du kontakta oss.

  • Är du osäker på om du kan få fiber? Skicka en intresseanmälan på fibertillalla.se så kollar vi upp det. Om du bor i ett område där vi redan har byggt ut fiber får du veta av oss var din fastighet har sin anslutningspunkt.
  • Är ditt hus redan anslutet till fibernätet? Beställa dina internettjänster direkt via vår portal nodra.zmarket.se

2. Planera inför grävning

När du har fått bekräftelse på att du kan få fiber till din villa kan du börja planera var du vill att vår installatör ska montera fiberdosan och mediakonverteraren inne i huset, och var grävningen ska ske på tomten. Tänk på att:

  • Fiberdosan ska monteras max fem (5) meter ledningsväg från håltagningen i ytterväggen, i samma rum, längs med väggen.
  • Vid mediakonverteraren måste det finnas minst ett dubbelt vägguttag på 230 volt.
  • Sträckan mellan fiberdosan och mediakonverteraren ska max vara 0,5 meter.
  • Det bästa är att placera både fiberdosan och mediakonverteraren så nära dina uppkopplade apparater som möjligt. Det gör att du slipper dra långa kablar genom din bostad. Om du behöver placera mediakonverteraren längre bort från fiberdosan och närmare till exempel din tv kan du köpa en extra fiberpatchkabel för 160 kr. Kontakta oss för att beställa. För att vara säker på att allting blir kopplat korrekt behöver du ha fäst fiberpatchkabeln i huset innan installatören kommer på besök. Kom ihåg att skydda kabeln med en kanalisation, då fibern är extremt känslig och lätt kan knäckas.

3. Vi gör ett hembesök hos dig

Om du bor i ett område där vi ska bygga ut fiber kontaktar vår entreprenör Bravida dig för att boka ett besök hemma hos dig. Vid hembesöket kommer du och installatören överens om var dosorna ska placeras invändigt. Installatören borrar ett hål genom väggen där vi kommer att dra in fiberkabeln, monterar ett fiberuttag samt kopplar ihop det med mediakonverteraren.

Du och installatören går även igenom var det är mest lämpligt att gräva på tomten. Det är även vid hembesöket du meddelar om du avser att gräva själv på tomten eller om du vill anlita vår entreprenör för 140 kr/metern. Vi gräver på tomten, lägger ner slang och markeringsnät samt återställer marken grovt. Med grov återställning menas att du själv behöver lägga tillbaka plattor, så gräsfrö, lägga ny matjord med mera.

Vi erbjuder inte hembesök eller tomtgrävning till dig som vill efteransluta dig i ett område där vi redan har byggt ut fiber.

4. Gräv på din tomt

När du ska gräva själv på tomten eller om du väljer att anlita en entreprenör, bör du börja med att ta reda på vilka kablar som finns under marken, så att du inte skadar dem när du gräver. Du kan beställa kabelanvisning på Ledningskollen.

Till grävningen behöver du slang, markeringsnät och eventuellt skarvkopplingar. Kontakta oss och meddela hur många meter slang du behöver, samt vilken dag du planerar att hämta materialet. Du hämtar materialet hos oss på Lindövägen 5B.

Så här gräver du

Din slang ska grävas ner på 40 cm djup och markeringsnätet på 20 cm djup. Lämna schakten öppen cirka 0.5-1 meter vid husfasad och tomtgräns. Lämna cirka en meter slang extra vid tomtgräns samt minst sju meter intill fasaden, eller så pass mycket att det räcker hela vägen in i huset till den plats där ni önskar att montering av dosorna ska ske. Spara även någon meter extra eftersom det är enklare att förkorta slangen än att förlänga den.Illustration som visar hur du ska gräva ner fiberslangen (7 mm) på din tomt.

Om du lägger ner slang som är av dimensionen 14, 16, 25 eller 32 mm räcker det med att du sparar en meter slang intill fasaden.Illustration som visar hur du ska gräva ner fiberslangen (14, 16, 25, 32 mm) på din tomt.

5. Vi installerar fibern

Vid nyanslutning: När grävningen är klar kommer vår installatör kontakta dig för att boka tid för installationen. Installatören skarvar ihop slang och markeringsnät vid tomtgräns i samband med blåsning av fiber och vid husvägg i samband med installationen.

Vid efteranslutning: Kontakta oss när du har grävt klart på tomten. Vår installatör kontaktar dig för att boka tid för installationen. Installatören borrar hål i husfasaden, monterar fiberdosan och mediakonverteraren samt skarvar ihop slang och markeringsnät vid tomtgräns och vid husvägg i samband med blåsning och installation.

Efter installationen ansvarar du för att fylla igen båda hålen.

Illustration som visar skarvkoppling av fiberslangen på din tomt och installation i huset. 6. Beställ internet, tv och bredbandstelefoni

När installationen är klar kan du börja använda din fiber. Anslut din dator till mediakonverteraren med en nätverkskabel. Det spelar ingen roll vilket av uttagen på mediakonverteraren som du använder. Starta datorn och öppna webbläsaren. På webbplatsen https://nodra.zmarket.se/privat väljer du vilken tjänsteleverantör som ska leverera internet, tv och telefoni hem till dig. Du kan även välja att ta kontakt med den tjänsteleverantör som du vill teckna abonnemang hos.

7. Betala anslutningsavgiften

Vi skickar fakturan för anslutningsavgiften, och eventuellt tomtgrävning eller fiberpatchkabel, när vi har byggt ut fiber till hela området. Du som efteransluter dig i ett område där vi redan har byggt ut fiber får fakturan när installationen är klar. Du har 30 dagar på dig att betala fakturan.

Välkommen till en uppkopplad vardag med Nodras öppna fiber!

Dela sidan: