Du befinner dig just nu på Nodras stagingmiljö. Gå till nodra.se

Tecknad bild på pappersförpackningar.

Förpackningar och tidningar

När du källsorterar sparar du på naturens resurser och minskar klimatförändringarna. Till exempel minskar du koldioxidutsläppen med två kilo när du återvinner ett kilo plast.

Som förpackningar och tidningspapper räknas förpackningar av både hård- och mjukplast, papper, glas och metall samt tidningspapper. Det kan till exempel vara ketchupflaskor, plastfolie, konservburkar, mjölkkartonger och syltburkar.

Var ska jag lämna det?

Förpackningar och tidningspapper lämnar du på en återvinningsstation. Det är Förpackningsinsamlingen AB som ansvara för återvinningsstationerna. Flerbostadshus kan även ha hämtning av förpackningar och tidningspapper i anslutning till bostaden.

Förpackningsinsamlingens webbplats

Med våra fyrfackstunnor kan du enkelt källsortera och lämna förpackningar och tidningar vid din bostad.

Våra avfallsabonnemang

I vår sorteringsguide kan du söka på olika typer av förpackningar och få reda på hur de ska sorteras.

Sorteringsguide

Varför ska jag sortera?

Materialet från förpackningar och tidningspapper går att återanvända som råvara vid tillverkning av nya produkter. Det är viktigt att ta tillvara materialet så att vi kan spara på naturens resurser och minska vår energianvändning.

När du köper en produkt betalar du en slant som ska täcka återvinningen av den. Om du lägger förpackningar eller tidningar i soporna får du betala en gång till. Dessutom återvinns materialet inte på bästa sätt.

Dela sidan: