Du befinner dig just nu på Nodras stagingmiljö. Gå till nodra.se

Tecknad bild på elavfall

Elavfall

Med elavfall menar vi alla produkter som har sladd eller batteri, till exempel tv- och radioapparater och annan hemelektronik, vitvaror, produkter med inbyggda batterier, lysrör, glödlampor, USB-minnen med mera.

Var ska lämna mitt elavfall?

Elavfallet lämnar du på en Returpunkt. Elavfall av mindre storlek kan du också lämna till en Samlare i din matbutik. Med hjälp av fyrfackstunnorna kan du som bor i villa eller fritidshus lämna småbatterier och ljuskällor (till exempel glödlampor, halogenlampor, lågenergilampor) vid din bostad.

Du kan också beställa hämtning av elavfall genom att kontakta oss.

Om du bor i en lägenhet ska din fastighetsägare se till så att du kan lämna ditt elavfall vid fastigheten.

På Returpunkten sorterar vi sedan elavfallet i sin tur i följande fraktioner:

  • vitvaror
  • elektronik
  • glödlampor
  • lysrör
  • lågenergilampor
  • kyl och frys

Varför ska jag sortera elavfall?

Elavfall är oftast ett farligt avfall och är därför särskilt viktigt att sortera ut. Elavfall som kommer in till Returpunkten, Samlaren eller läggs i boxen för elavfall vid din bostad plockas isär och de olika delarna tas om hand beroende av material. Metaller blir återvunna, plaster och andra delar går till förbränning och farligt avfall blir behandlat separat – allt för att minska den negativa miljöpåverkan.

Producenterna av produkter som till slut blir elavfall har ansvar för att produkterna återvinns. På El-Kretsens webbplats kan du läsa mer om elavfall och producentansvaret.

El-Kretsens webbplats

Dela sidan: